Forum dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  Dijaška skupnost  ~  Nagradni natečaj Dijaška prehrana

R5
Objavljeno: 20 Feb 2009 22:35 Odgovori s citatom
Administrator foruma Pridružen/-a: 24.04. 2006, 12:58 Prispevkov: 139
Pozdravljeni,

Dijaška organizacija Slovenije je skupaj s Inštitutom za varovanje zdravja RS, z Multimedijskim centrom RTV SLO in s podporo Ministrstva za šolstvo in šport, Ministrstva za zdravje pripravili natečaj z nagradnimi nalogami, ki so namenjene vsem srednješolcem v Sloveniji.
Natečaj je odgovor na aprila 2008 sprejet Zakon o subvencioniranju dijaške prehrane (Ur.l. RS št. 45/08 ), na podlagi katerega so s šolskim letom 2008/09 vsi dijaki upravičeni do brezplačnega toplega obroka. Na Inštitutu pozdravljajo ukrep, ki omogoča dijakom dostop do bolj zdrave in kakovostne hrane, dolgoročno pa lahko tudi izboljša naše prehranjevalne navade. Ob tem se zavedamo, da je uvajanje toplega obroka v obstoječe stanje srednjih šol izziv za stroko in za ravnatelje ter učitelje in tudi za nas dijake, pa tudi pripravljavce obrokov.
Naš namen je zato povečati zanimanje za zdravo prehrano med dijaki, nam omogočiti, da sami predlagamo nam ljubše zdrave obroke in da sooblikujejmo okolje (prostor), kjer obedujemo. Posredno pa želimo spodbuditi tudi k čim večji udeležbi pri brezplačnem šolskem obroku.

Navodila za sodelovanje na natečaju so na voljo tudi na spletnih straneh Multimedijskega centra RTV Slovenija (http://www.rtvslo.si/dijaskaprehrana)

Citiram:
Na Inštitutu za varovanje zdravja RS smo skupaj z Multimedijskim centrom RTV SLO in s podporo Ministrstva za šolstvo in šport, Ministrstva za zdravje ter Dijaške organizacije Slovenije pripravili natečaj z nagradnimi nalogami, ki so namenjene vsem srednješolcem v Sloveniji. Natečaj je odgovor na aprila letos sprejet Zakon o subvencioniranju dijaške prehrane (Ur.l. RS št. 45/08 ), na podlagi katerega so s šolskim letom 2008/09 vsi dijaki upravičeni do brezplačnega toplega obroka. Na Inštitutu pozdravljamo ukrep, ki omogoča dijakom dostop do bolj zdrave in kakovostne hrane, dolgoročno pa lahko tudi izboljša njihove prehranjevalne navade. Ob tem se zavedamo, da je uvajanje toplega obroka v obstoječe stanje srednjih šol izziv za stroko in za ravnatelje ter učitelje in tudi za same dijake, pa tudi pripravljavce obrokov. Naš namen je zato povečati zanimanje za zdravo prehrano med dijaki, jim omogočiti, da sami predlagajo njim ljubše zdrave obroke in da sooblikujejo okolje (prostor), kjer obedujejo. Posredno pa jih želimo spodbuditi tudi k čim večji udeležbi pri brezplačnem šolskem obroku.

Navodila za sodelovanje na natečaju so na voljo tudi na spletnih straneh Multimedijskega centra RTV Slovenija (http://www.rtvslo.si/dijaskaprehrana)

1. Komu so naloge natečaja namenjene?

Nagradne naloge natečaja so namenjene vsem srednješolcem v Sloveniji. Učenci jih izvedejo posamezno ali v skupinah v sodelovanju z učiteljem. Z nagradnimi nalogami želimo med mladimi povečati zanimanje za šolsko prehrano in zdravo prehrano nasploh ter jih sočasno spodbuditi k čim večji udeležbi pri brezplačnem šolskem obroku. Prav tako želimo dijakom vzbuditi zanimanje, da lahko tudi sami vplivajo na ponudbo obrokov, ki bo med njimi bolj priljubljena in da lahko oblikujejo ideje za okolje, kjer bodo obedovali.

2. Navodila za izvedbo nalog natečaja

Zaželeno je, da šole oblikujejo več skupin dijakov za sodelovanje v posameznih nagradnih nalogah. Šola lahko sodeluje v vseh nagradnih nalogah natečaja ali le v posameznih, obvezno je le, da so v vse naloge vključeni dijaki. Način, kako bodo naloge izpeljane, je prepuščen posameznim skupinam, lahko pa se v tem okviru izdelajo tudi npr. raziskovalne naloge. Tehnične zahteve za poročilo in pošiljanje izdelkov so opredeljene v poglavju 8. in 9. Predvidene so naslednje naloge:

1. "Moj najljubši obrok" - ima namen spodbuditi dijake, da skupaj z učitelji v okviru priporočil zdrave prehrane sestavijo in predlagajo jedi (tople in/ali hladne), ki so v skladu z njihovimi željami ter predložijo recepte za pripravo. Skupina dijakov na glasovanje prijavi poročilo o tem, kako so nalogo izpeljali in predlagane recepte jedi. Na osnovi glasovanja se uredi lestvica najbolj priljubljenih jedi. Katera merila glede priporočil zdrave prehrane morajo obroki izpolnjevati, je podano v prilogi 1.

2. "Moj jedilni kotiček" - ima namen motivirati dijake, da v sodelovanju z učitelji iščejo ideje za opremljanje prostorov (jedilnih kotičkov), v katerih bi se dobro počutili. Jedilni kotiček lahko le skicirajo ali pa ga dejansko uredijo. Skupine dijakov na glasovanje prijavijo poročilo o tem, kako so nalogo izpeljali, zraven prijavijo-naložijo izdelane skice jedilnih kotičkov. Namesto skice jedilnega kotička so možni izdelki še: fotografije dejansko urejenega jedilnega kotička ali video posnetek s prikazom urejanja le tega. Na osnovi glasovanja se uredi lestvica najboljših idej za ureditev jedilnega kotička.

3. "Naj slogan in podoba" – ima namen dijake spodbuditi, da razmišljajo o pomenu prehrane, iščejo slogane in oblikujejo podobe, ki bi bile primerne npr. za tisk na majice. Tako slogan kot podoba oz. skica se morata nanašati na tematiko šolske prehrane. Posamezni dijaki ali skupine prijavijo poročilo o tem, kako razmišljajo o pomenu prehrane in kako so prišli do idej ter priložijo predloge slogana in podobe. Na osnovi glasovanja se uredi lestvica najboljših sloganov in podob.

3. Glasovanje

H glasovanju za predlagane ideje so vabljeni vsi srednješolci v Sloveniji. Za vsak izdelek se lahko glasuje takoj, ko je prijavljen na spletni strani Multimedijskega centra RTV SLO, glasovanje bo potekalo do 15. maja 2009. Vsak registrirani uporabnik lahko glasuje za posamezni prijavljeni izdelek le enkrat. Glasuje se za posamezen predlog oziroma idejo, vključno s skico, fotografijo ali video posnetkom. Na omenjeni spletni strani bodo objavljeni tudi rezultati glasovanja, nagradni izbor in nagrajenci, objavljene pa bodo tudi reportaže z novinarske konference.

4. Strokovna pomoč

Glede na izkazan interes bodo strokovnjaki vašega regionalnega zavoda za zdravstveno varstvo pomagali z nasveti, literaturo, za dodatne informacije pa smo na voljo tudi na Inštitutu za varovanje zdravja RS. Kontaktne osebe so v prilogi 2.

Lahko pa se vse zainteresirane srednje šole pozanimajo na regionalnem zavodu za zdravstveno varstvo o možnostih izvedbe seminarja-delavnice za učitelje po modelu razvitega programa Razvoj pristopov za spodbujanje zdrave prehrane in gibanja v srednjih šolah (link: http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1043) ali pa se obrnejo na Biotehniški izobraževalni center BIC Ljubljana, Ižanska 10, Ljubljana, (tel. 01 28 07 603, 28 07 606, www.bic-lj.si, info@bic.si), ki v okviru programa permanentnega izobraževanja s področja varovanja zdravja izvaja seminarje-delavnice za dijake in učitelje na temo zdrave prehrane, ki temeljijo tudi na medvrstniškem prenosu znanja.

5. Prijava in oddaja izdelkov

Vsak dijak ali skupina dijakov, ki želi sodelovati, lahko svoje izdelke (tekst, slika, video) naloži na spletni portal. Najprej se mora udeleženec na portal registrirati (www.rtvslo.si/profil/registracija), če je že registriran uporabnik portala, pa se mora samo prijaviti.

Pred registracijo je potrebno oddati prijavnico na Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, s čimer se tudi formalno potrdi sodelovanje. Nato dijaki vse izdelke skupaj s poročilom naložijo na spletni portal Multimedijskega centra RTV Slovenija in se s tem prijavijo na glasovanje kadarkoli od začetka natečaja, t.j. od 21. 10. 2008 do najkasneje 31. 3. 2009. Fotografije in skice naložijo v rubriko »slike« (www.rtvslo.si/slike), videoposnetke in avdioposnetke v rubriko »avdio-video« (www.rtvslo.si/mojvideo), tekste pa v rubriko »blog« (www.rtvslo.si/blog). Pri vseh prijavah obvezno nastavijo kategorijo »dijaška prehrana«.

6. Ocenjevanje

Do 15. maja 2009 bo strokovna komisija pregledala izdelke in poročila, jih ocenila ter rezultate posredovala kandidatom. Kriteriji za ocenjevanje posameznih nalog natečaja bodo:

* kreativnost pri iskanju idej,
* atraktivnost predstavljenih idej,
* skladnost z napotki za izdelavo naloge.

Skupna ocena bo sestavljena iz:

* ocene strokovne komisije (50%),
* uvrstitve glede glasovanja dijakov (50%).

7. Nagrade in zaključna podelitev

Avtorji najboljših nalog natečaja bodo nagrajeni z atraktivnimi nagradami. V zadnjem tednu maja 2009 bo zaključna prireditev s predstavitvijo najboljših nalog ter s podelitvijo nagrad in priznanj na Inštitutu za varovanje zdravja RS v Ljubljani. Dogodek bo medijsko podprt.

8. Vsebinska navodila

Poročilo (v primeru naloge pod tč. 1, 2 in 3):

Poročilo naj obsega največ eno in pol A4 stran besedila (največ 3.500 znakov brez presledkov).

Struktura poročila:

* ime in naslov šole,
* uvod (predstavi se šola, dijaki in učitelj(i)),
* opis izvedbe (predstavi se potek dela na nalogi),
* metode dela (predstavijo se metode dela, ki so bile uporabljene za izvedbo naloge),
* izdelek (opiše se izdelek),
* literatura (navede se morebitna uporabljena literatura),



Jed oz. recept (v primeru naloge pod tč. 1):

- ime jedi (lahko že obstoječe ali pa jed na novo poimenuj),

- sestavine s količinami (uporabi splošno veljavne mere ali domače mere),

- postopek priprave (kako jed ustvariš »od priprave do postrežbe«),

- za koliko oseb je jed predvidena,

- namig, zakaj bi bila predlagana jed »zdrava jed«,

Receptu se lahko priloži tudi slika jedi (glej poglavje 9).

9. Tehnična navodila

Tekst:

Teksti naj ne vsebujejo razpredelnic oziroma tabel.

Skice, fotografije, videoposnetki…

Vse skice (poskenirane) in fotografije morajo biti v formatu jpg, posamezna datoteka ne sme presegati 2 MB. Dolžina posameznega videoposnetka je lahko največ 10 minut, velikost ne sme presegati 100 MB, format videa pa je lahko eden izmed naslednjih: AVI, QuickTime (mov, qt), MPEG, WMV ali Flash (flv).

10. Pomembni datumi:

* Začetek natečaja: 21.10.2008.
* Zadnji rok za prijavo na natečaj: do 31.3.2009.
* Podaja strokovnih ocen komisije: do 15.5.2009.
* Čas glasovanja: od prijave na spletu do 15.5.2009.
* Zaključna podelitev: do 31.5.2009.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu